MEDIA & press

              
           
                           
 
         
                 
 
 
    
 
 
 
 

Guldkanalen 102,6

 Radioklipp från 20191113

Radioklipp från 20191002

Radioklipp från 20190819

Radioklipp från 20190617

Radioklipp från 20190415

Radioklipp från 20190311

Radioklipp från 20181217

Bernardica får dig att shoppa rätt

Av: Pauline Bengtsson
”Made in Sweden” på märket bak i nacken ger Bernardica gåshud. – Kläder från sextiotalet är sydda på ett annat sätt.  Det är kvalitet som aldrig går ur tiden men det betyder inte att det passar kunden idag. Foto: Pauline Bengtsson

”Mode är inte stil”

EN FIKAPAUS MED. Hon är utbildad byggingenjör och har jobbat för Skanska. Men intresset för kläder och stil fick Bernardica Bröddén att söka en stylistutbildning i Falun. Nu hjälper hon både män och kvinnor att rensa i garderoben, att shoppa och att fundera ut vem de är i förhållande till vad de tar på sig. Hon är en flitig föreläsare på företag och på olika event. Hon jobbar i en konstellation med en psykolog och en personlig coach som tar hand om insidan och där Bernardica bidrar med sitt kunnande kring den yttre stilen. – Hur många kvinnor har inte garderober fulla av kläder och ändå inget att ta på sig? Det är där jag kommer in. Även om jag kostar så konstaterar många i slutändan att med min hjälp så blir det billigare i slutändan eftersom det är slut med felköp, konstaterar Bernardica. Hon driver sitt företag i lokaler nära sitt hem. Dit kan kunderna komma efter avtalad tid eller så kommer Bernardica ut till de som vill ha hjälp med att rensa i skåpen och få en fungerande basgarderob.

Varför har många garderoberna fulla med kläder men inget att ta på sig? – För det första så är vi samlare, haha, och har svårt att skiljas från kläder som vi fått, som vi haft mycket under en period i livet eller har en annan form av relation till. Sedan faller vi för prislappen, för yttre påverkan och för det rådande modet. Men mode är inte stil, säger Bernardica som med sina kunskaper kring kläder, kropp och personlighet är ganska hård när hon är ute och rotar i folks lådor och skåp, säger Bernardica. Ett vanligt fel är att kvinnor köper kläder efter en slags drömbild av sig själva. En bild som oftast rimmar mindre bra med verkligheten. – Du vet det där man håller på med – Om jag bara går ner fem kilo och magen blir tajtare då… Men det blir ju ganska dyrt i längden om man envisas med att köpa kläder i fel storlek som inte passar, säger Bernardica som lägger tre timmar på en garderobsrensning och tre timmar på shopping av nya kläder som passar personen i fråga. Vill man dessutom hitta en ny frisyr och lära sig att lägga en make-up så tar Bernardica hand om det också. Just att rensa garderoben en gång för alla har blivit populärt. Och det är alla åldrar och typer av kvinnor som ber om hennes tjänster. Men även männen börjar komma in i bilden. – Oftast finns det en kvinna i bakgrunden som puschar på, men inte alltid, berättar Bernardica.

Vad är då en bra basgarderob och hur gör jag för att få en sådan? – Den första frågan man ska ställa sig är: ”Är detta jag”? De andra två frågorna som ska besvaras när du står på HM med en topp i handen är ”När ska jag använda den” och ”Till vad ska jag ha den”. Har du en fungerande basgarderob så ska varje nytt plagg kunna smälta in och fungera tillsammans med de andra plaggen, säger Bernardica. Hon ser ut att ha lyckats bra själv. Hennes vackra drag tas fram av det svartfärgade håret och kläderna för dagen är både slimmade och lätt böljande på en och samma gång. – Hehe, efter tre barn så är det kanske inte magen jag vill ha fokus på, säger Bernardica som är cool och jordnära samtidigt som hon utstrålar glamour med sin svartfärgade, långa page och i kilklackade boots.

DIN VARUKORG